Övervinn rädslan!

En rädsla är förenklat en upplevelse / erfarenhet som inom dig fastnat på ett känsloplan. Men som allt annat inom oss så kan ta till åtgärder som med tiden förändrar vår upplevelse. Här följer några enkla steg du kan använda dig av för att övervinna rädslor.

1.  Vad är det du önskar? Vad är ditt mål?  För att börja jobba med sig själv och skapa förändringar behövs motivation och vad kan bättre motivera än ett spännande mål. Skapa en målbild av vad det är du vill ska hända. Hur ser det ut... Vad vinner du på att släppa den aktuella rädslan? Fyll på din målbild med allt du känner kan hjälpa dig att bli motiverad.  Som vanligt när det gäller målbilder så skall de uttryckas i nutid (som om det redan hänt), vara positiva (undvik negationer såsom ordet "inte") och utmanande men samtidigt realistiska (du bör ju nå bortom dina tidigare begränsningar). För bästa effekt bör även målet innehålla det du skall göra snarare än det du skall känna. Som jag berättade inledningsvis så är rädslor = känslor och det är ingen idé att bekämpa känslor med känslor utan tag fram mer konkreta saker som du skall kunna göra / uppleva när du nått ditt mål. Här gäller principen att "klä av rädslan" dess skal och det gör du med konkreta handlingar.

2. Skriv ner det du upplever...och hur du upplever det.  Att skriva listor är användbart för att tydliggöra det du vill förändra. Det du upplever dig vara rädd inför behöver beskrivas för att kunna bearbetas. På samma sätt som en önskelista är användbar för den som skall köpa presenter så är en lista på det du begränsas av en unik nyckel till handling. Varje ny punkt pålistan är en möjlig lösning. Skriv ner VAD du känner och NÄR du upplever detta. Poängsätt HUR obehagligt du tycker varje moment  är på en skala från 0 (inget obehag) till 10 (maximalt obehag). Detta gör du för at du skall ta fram och jobba med dem efter svårighetsgrad. Efter att listan är klar så kan du ta de upplevelserna med minst obehag och börja träna med dem enligt p 3 nedan .

3.  Öva bort obehagen... Nu är det dags att börja öva. Som nämnts ovan så bör du börja med de enklare situationerna. Det är precis som när man bygger upp sin kondition - det är ju ingen idé att springa 10 km på en gång utan börja ta korta promenader... öka sedan efterhand längd och tempo tills du nått ditt mål.  På samma sätt börjar du nu träna med de enklare situationerna - en i taget. Ja -jag vet att du vill nå fram snabbt men när du arbetar så här på egen hand bör du ta det lugnt. Innan du exponerar dig för situationen så bör du skriva ner allt du tror skall hända i den situationen. Tror du att du skall börja gråta... svimma... få andnöd... osv. Detta för att du sedan skall kunna jämföra med det som verkligen skedde. Upplever du ett ökat obehag så ta då och stanna upp, andas med djupa lugna andetag, fokusera på något annat en stund och återvinn en inre styrka innen du fortsätter. Och du - det är inte hela världen om du inte klarar varje situation direkt. Du har oänligt många försök på dig.  När du klarat en situation så titta tillbaka på din lista över vad du trodde skulle hända dig. Vad av det var det som verkligen skedde? Oftast är det betydligt mer saker man oroar sig för än det som faktiskt sker. Hjärnan har en förmåga att överdriva och förstora känslomässiga händelser - därför blir det så att den målar upp en massa hinder i onödan. När du nu uppått ett steg så går du vidare uppåt i svårighetsgrad på samma sätt som om du byggde upp din kondition. 

Slutligen fortsätter du att öva dig hela tiden. Ta tag i nya utmaningar och underhåll din nyvunna färdighet genom att repetera sånt du uppnått och på så vis bekräfta för dig själv vilken vinnare du är.  Tycker du att det varit obehagligt att tala inför en grupp så kan du öven dig genom att då och då ta chansen att framföra något inför släkt eller vänner på en fest.    

Dessa tre punkter kan för många leda till att man efterhand kommer över flera av sina rädslor / obehag. Har du behov av att nå snabbare resultat eller om du upplever obehag inför att jobba med detta på egen hand så kan du kan alltid vända dig till oss. Vi finns här för dig och din utveckling.

Prova även övningen här nederst på sidan

Lycka till nu med ditt nya starkare jag!

 

 

 

 

Övning:
Rensa sinnet - enkel övning som gör det lättare att släppa det som stör

Om det är något känns lite tungt och svårt…. Om det känns som om något stoppar dig kan du använda dig av ett mycket enkelt och kraftfullt verktyg – från vår unika PMT teknik.

Det går till på följande sätt:

Sitt eller stå bekvämt och med stolt lite uppsträckt hållning. Ha ögonen öppna och slappna av. Tag ett par lugna andetag. Sänk blicken utan att sänka huvudet (i hela övningen är det endast ögonen som skall röra sig) och tänk nu på – skapa dig en inre/mental bild av det som du tycker stör / blockerar dig eller som du känner som en mental tyngd. (kan vara allt som du känner tynger dig. Allt från en enkel vardagsföreteelse som ofta går snett eller kanske är det någon speciell händelse som du bär på och kanske ältar om och om just nu).
Med sänkt blick ”ser” du den bilden framför dig på marken. Nu skall du samtidigt som du långsamt andas in skall du höja du din blick och på så sätt lyfta (på samma sätt som du ger luft åt en ballong som blir lättare) ditt ”problem” långsamt uppåt. Långsamt höjer du blicken/bilden uppåt allt mer. Fortsätt lyfta högre och högre tills du lyft blicken så långt upp att du nästan ser insidan av dina ögonlock – där släpper du iväg ditt ”problem” genom att andas ut och liksom ”blåsa iväg” ditt problem. Njut av frihetskänslan som kommer med att du blåser iväg det som stört dig. Nu kan du åter sänka blicken och känna hur du riktigt landar mot underlaget. Upplev hur du blivit friare från besvär och vunnit i inre frihet.